Okusi Pivke 2024 in Dan odprtih vrat Skupine Pivka – Delamaris
V Pivki smo pretekli vikend prijetno sklenili september, mesec pivškega turizma. Vsak vikend v mesecu je bil zapolnjen s programom Doživite Pivko, pestrim izborom športnih in kulturnih aktivnosti: september smo otvorili s Pohodom po Vilharjevi poti (z glasbo in besedo), sledil je ZgodoVikend pod okriljem Parka vojaške zgodovine. Za aktivno doživljanje kulture smo poskrbeli še na Sprehodu od Kala do posestva Ravne. Zadnji vikend v mesecu je zaigral na dušo ljubiteljem glasbe, saj je v soboto potekal mednarodni koncert Glasba brez meja, vrhunec dogajanja pa je bil v nedeljo, 29. septembra, ko se je pred Krpanovim domom odvil že tradicionalen festival Okusi Pivke 2024.
Slavnostna otvoritev Okusov Pivke 2024
Festival Okusi Pivke, ki poteka pod okriljem Zavoda za turizem Pivka v sodelovanju s Skupino Pivka – Delamaris, se je v nedeljo, 29. septembra že tradicionalno odvil pred Krpanovim domom. V letošnjo edicijo festivala smo zakorakali slavnostno, ob poskočnih melodijah Postojnske godbe 1808, ki je s hitrim ritmom napovedala govore podžupanje Občine Pivka, Majde Godina, člana uprave Skupine Pivka – Delamaris, Aleksandra Debevca in direktorice Zavoda za turizem Pivka, Jane Gržinič.
Pester izbor kulinaričnih specialitet
Na festivalu so sodelovali gostinci iz celotne regije, ki so obiskovalce navduševali s piščančjimi in ribjimi poslasticami, na voljo pa je bila tudi druga ponudba.
Aleš in Anita Zidar, lastnika Domače Marende, sta se predstavila s Pivškim hotdogom, paniranimi medaljončki, Pivškimi pohančki, mariniranimi krilci in Kmečkim krožnikom.
Florjan Žnidaršič, mladi chef iz Cerknice, je pričaral hrustljave piščančje kocke s krompirjevo peno in liofilizirano zelenjavo.
Gostilna Skok z Bača je sestavljala mini piščančje burgerje in jim dodala pivški pridih, ponujali so tudi špagete v mediteranski omaki.
Boris Novak je pekel okusne mini filetine na žaru, začinjene po recepturi Skupine Pivka – Delamaris.
Park Šempjtr Pivka je ponujal prav posebno Pizzo Pivko s piščančjo salamo, obiskovalci pa so lahko poskusili tudi Pizzo Izolo s fileti skuše.
Lovska družina Javornik Postojna je skuhal golaž po skrivni lovski recepturi; obiskovalci so lahko izbirali med divjačinskim golažem iz dveh vrst mesa: jelenjega ali jazbečjega.
Prikrajšani niso bili niti sladokusci: Vaško društvo Suhorje je namreč pripravilo njihove znamenite štruklje in druge sladke grižljaje po receptu naših non. Za osvežitev je z Malim Knezom poskrbel Gregor Slavec, lastnik Kmetije Slavec in tekmovalec letošnje sezone Štartaj Slovenija, ki je s svojim domačim kozjim sladoledom osvojil brbončice mladih in mladih po srcu.
Pivška tržnica v duhu lokalnega in mednarodnega povezovanja
Čeprav je majhna, Pivka stremi k širitvi čez meje svoje občine, regije in celo države: na Pivški tržnici je svoj prostor imela pobratena občina Durach, s katerimi bo Občina Pivka prihodnje leto slavila 25. obletnico sodelovanja. Tradicionalno bavarsko oblečeni so točili njihovo lokalno pivo, ki je poskrbelo za osvežitev in pevski pogum obiskovalcev. Predstavljali so se prijatelji iz Brodskega Stupnika, ki so ponujali pokušino pravega slavonskega kulena, domače slivove rakije in slavonsko doživetje v malem.
S svežo, domačo ponudbo so Pivško tržnico popestrili tudi Kmetija Čelofiga in Kmetija Lačman (suhomesnati izdelki), Kmetija Matičnovi in Kmetija Primc (kislo zelje, krompir), Krošnjarstvo Danica Turk s.p. (suha roba), Aranžerstvo suhega cvetja, Janko Vovk s.p. (izdelki iz suhega cvetja), Diana Sedmak s.p. (naravna kozmetika in izdelki iz sivke), Čebelarstvo Medičina in Mila Rosa (čebelji pridelki in naravna kozmetika), PIŠ, Tadeja Pecman Penko s.p. (nakit iz polimernih mas), Luka – Ustvarjalnica Irena (ročno izdelani šivani, pleteni, kvačkani izdelki), Denis Iskra s.p. (brinjevec) in Kmetija Miše (sadje, žganjekuha), Čebelarstvo Šalamun in Kmetija Milharčič (med in čebelji produkti). Za ljubitelje sladkega so bili na voljo tudi Mamini štruklji, Venčka Vatovec s.p. in pa Pikine dobrote z brezglutenskimi palačinkami in vaflji.
Živahno vzdušje in pestro dogajanje
Moderator Blaž Frank, sodelavec Radia 94, je s svojo mladostno energijo celo popoldne zabaval obiskovalce; uresničil je tudi svojo lansko obljubo in prinesel harmoniko, s katero so skupaj s slovenskimi in nemškimi harmonikaši igrali domače in tuje viže. Dogodek so glasbeno dopolnili tudi Klapa Jadran iz Tivata, Drumarice iz Brodskega Stupnika in MIR4 iz Duracha, živahno pa so zaplesali plesalke in plesalci Colorado Country Line Dance.
Tudi najmlajši obiskovalci so imeli razgiban program; celoten čas dogajanja je bil na voljo otroški kotiček, kjer so skupaj z animatorko ustvarjali risove maske, volčja ušesa in domišljijo spravili na papir. Ob 11:30 in 15:30 sta potekali kamišibaj predstavi z naslovom Drevo volkov, izvedla pa ju je Irena Margon iz Društva za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka. V Krpanovem domu si je bilo možno ogledati Center DINA in razstavo Volk in mi: od razumevanja do sporazumevanja.
Kamišibaj predstava "Volčje drevo" in razstava "Volk in mi: od razumevanja do sporazumevanja" sta nastali v okviru projekta LIFE WOLFALPS EU.
In Naj jed Pivke 2024 je...
Obiskovalci so imeli celo popoldne možnost glasovanja za Naj jed Pivke 2024. Glas ljudstva je določil: tretje mesto je pripadlo Gostilni Skok in špagetom v mediteranski omaki; na drugo mesto se je postavil Florjan Žnidaršič s svojimi hrustljavimi kockami; prvo mesto, z njim tudi nagrado Skupine Pivka – Delamaris pa je prejela Lovska družina Javornik Postojna z jazbečjim golažem.
Nagrado kreatorju Naj jedi po izboru obiskovalcev sta predala član uprave Skupine Pivka – Delamaris, Aleksander Debevec, in direktorica Zavoda za turizem Pivka, Jana Gržinič.
Nagrado je prejela tudi Urška Tomažič, srečna izžrebanka izmed vseh oddanih glasovnic.
Dan odprtih vrat Skupine Pivka – Delamaris
Okuse Pivke soustvarjata Zavod za turizem Pivka in Skupina Pivka – Delamaris, ki je ob tej priložnosti organizirala prvi Dan odprtih vrat, kjer so si obiskovalci lahko ogledali tovarno, v kateri nastajajo pravi pivški okusi. Proizvodnja na ta dan ni obratovala, kar je omogočilo brezplačne in vodene oglede prostorov, skritih pred očmi javnosti.
Drugo leto ponovno z vami, na Okusih Pivke 2024
Festival "Okusi Pivke 2024" je uspešno povezal kulinariko, kulturo in skupnost. Obiskovalci so lahko uživali v raznovrstnih aktivnostih, dobrotah ter glasbenih nastopih, kar je še dodatno okrepilo občutek skupnosti in tradicije v Pivki. Na festivalu se ponovno vidimo prihodnje leto, 28. septembra 2025, ko bodo potekali Okusi Pivke 2025.