Dan slovenske hrane na Osnovni šoli Košana
Na tretji petek v novembru, to je bil letos 16. november, so v šoli in vrtcu OŠ Košana obeležili Dan slovenske hrane, katerega osrednji dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk, sestavljen iz živil lokalnega izvora oziroma ekoloških živil.
S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk želijo na šoli izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in šolajočo se mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
V košanski šoli so si skupaj s predstavniki Čebelarskega društva Pivka privoščili BIO pirin polnozrnat kruh, maslo, med, mleko ter jabolka. Vsa živila so bila pridelana v Sloveniji. Tudi sicer si preko šolskega leta na košanski šoli večkrat privoščijo zajtrk iz omenjenih živil in vsakokrat otrokom zelo tekne. V petek so to bila slastna živila, ki so jih prispevali Čebelarsko društvo Pivka, Kmetija Štefetovi iz Petelinj, Kmetija pri Zajčevih iz Gornje Košane ter pridne roke šolske kuharice. Tudi letos so vsi, učenci in učiteljice od 1. do 9. razreda ob 10. uri zapeli Slakovo pesem Čebelar.
Fotografije si lahko ogledate na povezavi http://www.os-kosana.si/2018/11/16/dan-slovenske-hrane-2018/