Neverški koledniki tudi letos naduspešni
Po odobritvi Občine Pivka, da bo sofinancirala tradicionalno prireditev Neverški shod, ki se kot običaj prenaša iz roda v rod, so Neverčani s še toliko večjim navdušenjem nestrpno pričakovali najbolj veseli dan v letu, ki se je letos odvijal na ponedeljek, 22.1.2018, ko v imenu Sv. Antona Puščavnika po vasi pobirajo klobase.
Tudi vreme je obetalo: jasno nebo, brez »kemtrejlsov« in sončna pripeka, ki je tega dne pridelala za zimski čas neobičajnih 5,7 stopinj Celzija. Že pet minut čez 13-to so tako začeli na sredo vasi capljati »firbci« z vseh strani vasi. Najprej starejši, potem mlajši, nato so prišli vaški godci s svojo dobro voljo, pa še kuharji z jedačo in pijačo, da se koledniki pred odhodom po hišah nekoliko podprejo in opogumijo. Ob 15-ti uri so si tako že vsi zadovoljno gladili svoje trebuhe in se z ljudskimi pesmimi ogrevali za nizki štart, predviden ob natančno 16-tih, ko se koledniki odpravijo od hiše do hiše.
Zaradi manjših tehničnih težav je procesija potem urno krenila po vasi z 22 minutno zamudo. Na čelu te razposajene in pisane druščine je hodil vrli zapisnikar, ki je v t.i. Svinjsko knjigo natančno zapisoval dogajanje ter štel klobase. Sledili so mu ubrani muzikanti in dajali ritem poskočnemu koraku. Med gručo je vijugal previden šofer samokolnice, v kateri je pazljivo peljal košaro z nabranimi darovi. Nepogrešljivi pa so bili tudi ostali domači samopriučeni tehnologi in enologi ter nekaj zunanjih opazovalcev, ki so na podlagi dolgoletnih izkušenj ocenjevali kvaliteto zaužite hrane, pijače ter postrežbo po domačijah nasploh. Letos se je ekipi pridružilo veliko mladine, kar Neverčane navdaja z optimizmom.
Gospodinjci in gospodarice so po hišah kot poskočne gazele stregli zahtevne pobiralce po vseh svojih močeh. Koledniki so tako v pičlih štirih urah obiskali 27 domačij in po pričakovanjih naduspešno zaključili obhod nekje po 20. uri. Veselica se je nato s pridruženimi obiskovalci na sredi vasi odvijala še dolgo v noč. Ne brez razloga, seveda, saj je na podlagi zapisnikarjevih ugotovitev v košaro padlo, naokroglo rečeno: 119 klobas (suverene kakovosti), kar nekaj litrov žlahtne kapljice in 3 prvovrstne mandarine. Tistim, ki se jim ob teh številkah že pošteno cedijo sline, Neverčani podarjajo brezplačen gurmanski nasvet: »Jejte zjle, klobase so u zjli.«
Kulturno društvo Košana