V Šmihelu so prvič pripravili ocenjevanje salam
V Šmihelu so prvič pripravili ocenjevanje salam
3. 4. 2023
240
Priprava suhomesnatih proizvodov na kmetijah je del tradicije in kulture prehranjevanja podeželskih prebivalcev. V Šmihelu imajo navado, da po praznični božični maši v vaško gostilno prinesejo gospodarji na pokušino koline – klobase, ki jih skuhajo v istem loncu in nato degustirajo ter – ene bolj, druge manj – tudi pohvalijo. Letos so prvič pripravili tudi ocenjevanje salam šmihelske doline, ki ga je s pomočjo Občine Pivka in Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica izpeljala Vaška skupnost Šmihel, je pojasnila Tinkara Volk iz vaške skupnosti.
V Kmetijsko svetovalni službi Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica so za udeležence izvedli strokovno predavanje o ocenjevanju, nato pa še delavnico ocenjevanja salam. Prijavljenih je bilo 19 vzorcev, udeleženci so si vsakega skrbno ogledali, povonjali in okusili ter ocenili. Svojo oceno je podala tudi tričlanska komisija in podelila štiri zlata, pet srebrnih in osem bronastih priznanj. Udeleženci ocenjevanja so prejeli tudi unikatno dilco za rezanje mizarstva Adrimales, po uradnem delu pa na druženju ni manjkala niti dobra kapljica in vesela pesem, je še sporočila Tinkara Volk.