ŽE ŠTIRINAJSTIČ PO POTEH PIVŠKIH KRIŽEV
Tradicionalnega jesenskega pohoda Kulturnega društva Lipa Pivka po poteh kamnite dediščine, značilnih pivških križev, se je udeležilo osemnajst pohodnikov vseh generacij od otrok do starejših, bili so predvsem iz domačih krajev, prišli pa so tudi iz Postojne in Logatca. Težki oblaki niso napovedovali lepega vremena.
Pohodniki so se najprej ustavili pri Ciganski luži in Studencu, krasnem primerku kamnite dediščine in spretnosti domačih kamnosekov. Studenec iz leta 1750 je postavil župan Simon Čelhar. Zgodbo o kamnitem studencu in Ciganski luži je lokalni turistični vodnik Ernest Margon popestril z odlomkom iz pivških štorij avtorice dr. Andreje Žele. Mimo križa Za železnico iz 18. stoletja so se povzpeli do župnijske cerkve sv. Petra. Pozornost so pritegnile poslikave Staneta Kregarja in bogat oltar z edinstvenim kipom sv. Petra na papeškem tronu. Na pokopališču so se ustavili pri grobnici iz prve svetovne vojne in se spomnili morije pred dobrimi sto leti. Mimo Habjanovega hriba s kostnico partizanov, padlih v zaključnih bojih z Nemci, so nadaljevali pot do železniške postaje. Železnica, ki je v naše kraje prisopihala 27. julija 1857, je temeljito spremenila strukturo gospodarstva, vplivala na zaposlovanje in na kulturo. Spomnili so se številnih gostiln iz starih časov in celo kegljišča na postaji, prvič vrisanega v postajno situacijo leta 1916. Skozi Hrastje z obveznim postankom pri kamnitem križu iz začetka 19. stoletja so se pohodniki povzpeli mimo Kerina in spustili v Radohovo vas. Na poti skozi Radohovo vas do Klenika in Trnja so si ogledali še tri pivške križe, pri zadnjem nad Trnjem naj bi po pripovedi celo strašilo. Procesije ljudi brez glav so kar hudo povezane z bližnjim pokopališčem. Pot preko trnjskega in petelinjskega polja je bila pravi balzam za noge po desetih kilometrih hoje.
Tistim, ki so se na pohodu prvič pridružili, je bilo zanimivo in skrivnostno suho korito reke Pivke, ki je vendar ustvarila Postojnsko jamo. Na koncu še postanek pri treh petelinjskih križih, rojstni hiši dr. Antona Požarja in že so bili na cilju v Pivki, kjer jih je čakala jota, pa bučna juha in omlete. V prijetnem vzdušju so popotniki izrazili navdušenje nad domačo kulinariko, novimi spoznanji in doživetji.
Tekst in foto: Irena Margon