Varna priprava hrane v času poletnih piknikov
V spodnji infografiki so predstavljena priporočila za varno pripravo hrane v času poletnih piknikov.
PRIPOROČILA v času poletnih piknikov
-
Za transport na piknik uporabimo ohlajeno hladilno torbo. Dobro je imeti dve hladilni torbi (eno za hitro pokvarljiva živila in drugo za pijačo). Hladilne torbe namestimo v senco in jih čim manj odpiramo, pri tem pa namenimo 3/4 prostornine torbe za hrano, 1/4 pa za hladilne blazinice, katere lahko nadomestimo tudi z zamrznjenimi sokovi ali plastenkami z vodo.
-
Če so bila surova hitro pokvarljiva živila več kot eno uro izpostavljena zunanji temperaturi, višji od 32 °C, jih je potrebno zavreči.
-
Surova in pripravljena živila vedno pokrijemo, da preprečimo onesnaženje.
-
Če na lokaciji piknika nimamo dostopa do pitne vode, poskrbimo za ustrezno količino ustekleničene vode. Živila, ki se uživajo surova (sadje, zelenjava), očistimo in operimo že doma.
-
Zelo pomembno je vzdrževanje higiene rok, pribora in opreme. Če na voljo ni dovolj tekoče vode in mila, uporabimo mokre dezinfekcijske robčke.
-
Ker se med 5 in 63 °C bakterije najhitreje razmnožujejo, je potrebno gotove jedi čim prej porabiti ali po dveh urah zavreči.
-
Gotove jedi, ki so že pripravljene za uživanje, naj ne prihajajo v stik s surovimi živili. Ves pribor, opremo in posode uporabljamo ločeno, kar je bistveno za preprečevanje navzkrižnega onesnaženja.
-
Zunanji videz mesa ni zagotovilo, da je meso v sredini dovolj pečeno.
-
Peka na žaru pri ustrezni temperaturi in dovolj dolgi toplotni obdelavi uspešno uniči škodljive bakterije.
