Tradicionalni slovenski zajtrk v Šmihelu in Košani
Ta teden je bil prvič zaznamoval kot teden slovenske hrane, ki je z različnimi aktivnostmi in dogodki spodbujal k izbiri lokalno pridelane hrane ter poudarjal njene prednosti in koristi. Teden se je zaključil s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Z razglasitvijo tedna slovenske hrane dajemo pomemben pečat slovenski hrani oziroma hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter o njenem uživanju. Glavni namen razglasitve tega tedna je torej domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega, zdravega okolja, ohranjanja podeželja, varovanja kmetijskih zemljišč, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo na petek v tednu slovenske hrane, njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Tako kot v preteklih letih je Občina Pivka tudi letos pristopila k projektu Tradicionalni slovenski zajtrk v šolah in vrtcih. Župan Robert Smrdelj in podžupanja Majda Godina sta letos obiskala otroke vrtca in šole POŠ v Šmihelu in OŠ v Košani.
Pokramljali so o zdravilnih lastnostih medu in zdravi prehrani. Svoje nasvete je pridal še predsednik Čebelarskega društva Pivka Franko Dolgan.
Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« je v naših vrtcih in šolah zaživel v celoti. Zahvala za uspeh projekta gre strokovnim delavkam vrtca in učiteljicam ter lokalnim pridelovalcem hrane in Čebelarskemu društvu Pivka.