Kulinarična doživetja od Snežnika do Nanosa
Vodilni partner: Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka
Projektni partnerji: Občina Pivka, Zavod Znanje Postojna, Turistično informacijski center Ilirska Bistrica
Podatki o financiranju: ESRR
Vrednost operacije: 69.532,89 €
Sofinanciranje ESRR 47.191,24 ali 80 % upravičenih stroškov.
Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020«, prednostne osi »Socialna vključenost in zmanjšanje tveganja revščine«, tematskega cilja »Spodbujanje socialnega vključevanja ter boj proti revščini in kakršni koli diskriminaciji«, prednostne naložbe »Vlaganja v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost«, specifičnega cilja »Boljša gospodarska in socialna vključenost skupnosti na območju LAS«.
Povezave do spletnih strani evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si.
Občina Pivka je eden od partnerjev operacije Kulinarična doživetja med Snežnikom in Nanosom. V operaciji sodelujejo še Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, Zavod Znanje Postojna, javni zavod za muzejsko dejavnost, kulturo, izobraževanje in ostale dejavnosti in Turistično informacijski center Ilirska Bistrica. Za izvedbo aktivnosti projekta smo pridobili sredstva na 4. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje strategije lokalnega razvoja LAS med Snežnikom in Nanosom v letih 2019-2020, ki ga je objavil LAS med Snežnikom in Nanosom.
V projektu, ki se osredotoča na razvoj inovativnega podjetništva na podeželju ter na razvoj celovite turistične ponudbe in novih turističnih produktov na podeželju oziroma na območju LAS bodo predstavljeni novi produkti in storitve ter izvedene skupne promocijske aktivnosti. S projektom želimo prispevati k povezovanju in skupnemu oblikovanju produktov ter skupnemu trženju.
V projektu bomo nabavili nekaj degustacijske opreme, izvedli kulinarične delavnice na temo kulinaričnega turizma, izvedli fotografiranja novih produktov in kulinaričnih dogodkov, izdelali turistični zemljevid ter organizirali kulinarične dogodke.
V občini Pivka bo v okviru operacije v Parku vojaške zgodovine urejena pripravljalnica hrane za podporo razvoju novih storitev, za Ekomuzej Pivških presihajočih jezer pa bo nabavljene nekaj degustacijske opreme.
Cilji operacije:
Operacija zagotavlja oživljanje, ohranjanje, popularizacijo in dostopnost domačih znanj in tradicije – pridelavo in pripravo tradicionalne podeželske hrane. Okušanje lokalne hrane in pijače je potrebno nadgraditi, ji dodati dodano vrednost. Cilj je spodbuditi podjetništvo in inovativnost med posamezniki, ki bodo ob podpori turističnega sektorja razvili nove produkte - spominke, ki se bodo prodajali na trgu (na info točkah) in obenem uspešno predstavljali podobo območja (kot lokalno promocijsko darilo). V sklopu aktivnosti bo vzpostavljena tudi pripravljalnica hrane za podporo pri razvoju novih storitev (degustacij lokalnih živil za skupine). Prav tako je cilj zagotoviti ugodnejše pogoje za konkurenčnost na trgu, razvoj dopolnilnih dejavnosti in večje prihodke za vse deležnike ter na ta način zagotoviti trajnost nove, celovitejše kulturno-turistične ponudbe.
Rezultati operacije:
- skupno načrtovanje,
- 6 novih programov oziroma produktov,
- izvedene delavnice ter izobraževanja,
- vključene ranljive skupine,
- izoblikovana nova partnerstva,
- nova infrastruktura oziroma nabava nove degustacijske opreme.
Podatki o financiranju
